Toimitusehdot | Kajakkirahdit kotiovelle alkaen 69€ | Katso hinnasto täältä >>

Valitse oikea kajakki

Olemme keränneet tähän ohjeita oikeanlaisen kajakin valintaan. Kuten esim. polkupyörän valinnassa, valitaan myös kajakki henkilön koon ja käyttötarkoituksen mukaan.

Kajakkityyppejä:

  • Merikajakit
  • Retkikajakit
  • Jokikajakit
  • Avokajakit eli SOT-kajakit
  • Kuntokajakit / Surfski kajakit
  • Koskikajakit

Kajakkivaihtoehtomme näet täältä >>

Kajakki

Käyttötarkoitus

Mieti missä pääasiassa tulet melomaan. Onko käyttö merellä, järvellä vai joella?

Onko tarkoitus tehdä pidempiä retkiä kajakin kanssa vai onko melonta pääasiassa ”päiväretkeilyä” esim. mökillä.

Haluatko kuntomeloa vai nauttia rauhallisesta luonnossa liikkumisesta.

Kilpamelonnasta saat lisätietoa Suomen Melonta- ja Soutuliiton sivuilta >>

Kajakin pituus

Pidemmillä melontaretkillä tarvitset kajakin, jossa on riittävästi lastitilaa retkivarusteille kuten esim. teltalle ja makuupussille. Kun melot pidempiä matkoja, kajakin hyvä liukuvuus on silloin myös tärkeä ominaisuus.

Karkeasti ottaen pidempi kajakki liukuu paremmin kuin lyhyt kajakki. Pidemmissä kajakeissa on enemmän säilytystilaa tavaroille kuin lyhyemmissä. Merellä retkeilyyn sopivat merikajakit, jotka ovat pituudeltaan vajaasta viidestä metristä vajaaseen kuuteen metriin.

Myös neljän ja viiden metrin pituisilla retkikajakeilla onnistuu retkeily. Tällaiset 4-5 metrin pituiset retkikajakit ovatkin erittäin suosittuja kajakkeja Suomen vesistöissä. Useilla retkikajakeilla pärjää merellä suojaisemmissa olosuhteissa sekä järvellä melottaessa. Tämän pituinen kajakki riittää monille käyttäjille, koska sillä onnistuu sekä päiväretket että muutaman päivän ”yli yön” retketkin.

Huomioi kajakin valinnassa että merellä ja järvellä aallot ovat eri tyyppisiä. Kajakin muotoilu vaikuttaa siihen miten kajakki ”ottaa” aallot vastaan.

kajakkityypit
Kajakissa voi olla myös purje.
Kajakissa voi olla myös purje.

Kajakin koko

Kajakkia hankkiessa rungon muotoon sekä kajakin kokoon tulee kiinnittää huomiota. Liian iso kajakki ui liian ”ylhäällä” jolloin tuuli pääsee tarttumaan siihen helposti ja kajakin ohjaaminen hankaloituu. Kajakin ollessa liian pieni, hyvän asennon löytäminen on hankalaa ja kroppa puutuu. Myös kajakin kyytiin nouseminen hankaloituu huomattavasti, jos kajakissa on liian pieni istuma-aukko.

Hyvään istuimeen kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota. Istumalla useammassa eri kajakissa huomaat kyllä eron. Huono istuin ja siitä johtuva puutuminen voi viedä ilon koko melonnasta.

Kajakin pohjan muoto

Kajakin tukevuuteen tai kiikkeryyteen vaikuttava tekijä on rungon muoto. Muotoja löytyy litteistä pyöreisiin, V-pohjaisiin ja kaikkea niiden väliltä.

Tasapohjainen antaa hyvän alkuvakauden. Tämä on suosittu rungon muoto aloittelevalle melojalle, koska siinä saa rennosti nauttia melonnasta ja maisemasta. Loivasti V-pohjainen kajakki on viimevuosina kasvattanut suosiotaan. Tällaisissa kajakeissa alkuvakaus saadaan hyväksi mutta samalla myös kajakin hyvä kääntyvyys säilyy.

Voimakkaasti V-pohjainen tai pyöreäpohjainen kajakki on aloittelevalle melojalle usein liian haastava. Melonta tekee hyvää hartioille ja etenkin ylävartalon lihaksille sekä liikkuvuudelle. Jos kuitenkin ostaa liian ”vaikean” kajakin voi melonnasta kadota rentous ja silloin ei hyviä vaikutuksia saadakaan.

Säätöevä

Tasapohjaista kajakkia hankittaessa on tärkeää, että siinä on kajakkia suunnassa pitävä säätöevä tai toiselta nimeltään nostoevä. Evän avulla kajakki pysyy tottelevaisesti suunnassa, vaikka tuulisi sivusuunnasta. Ilman evää onkin ikävää meloa vain toiselta puolelta tai muuten yrittää kammeta kajakkia pysymään suorassa. Useimmista retkikajakeista evä löytyy vakiovarusteena.

Kajakin leveys

Kajakin leveys vaikuttaa kajakin tukevuuteen. Mutta yksinomaan leveyttä tuijottamalla ei voi päätellä kajakin tukevuutta vaan rungon muoto tulee ottaa huomioon.

Jokikajakki

Joelle riittää lyhyempi noin 3-4 metrin kajakki. Pienellä joella ja koskessa lyhyt kajakki on ketterämpi kääntymään. Isommalle ja rauhallisemmalle joelle voi hankkia myös pidemmän kajakin, jos kaipaa sen tuomaa nopeutta eikä tarkoitus ole meloa koskissa.

SOT-kajakit

Viime vuosina avo- eli SOT-kajakit ovat rantautuneet myös Suomeen. SOT tulee sanoista Sit-On-Top eli niin sanottu päällä istuttava kajakki. Nämä mallit ovat suosittuja lämpimissä maissa ja esim. rantalomakohteissa.

SOT-kajakkiin on helppo hypätä kyytiin. Ne ovat itsestään tyhjentyviä, jos vettä tulee sisälle. Näissä kajakeissa ei ole mahdollisuutta käyttää aukkopeitettä eli kylmillä ja sateisella säällä tarvitaan paremmat varusteet pukeutumiseen. SOT-kajakit ovat turvallinen vaihtoehto lasten melontaan ja hyvä vaihtoehto myös silloin, jos perinteiseen kajakkiin meneminen tuntuu hankalalta.

Kuntokajakit, Surf Ski kajakit sekä hybridit

Kuntokajakit ovat nopeita kajakkeja. Ne ovat pitkiä ja kapeampia kuin retkikajakit. Surf Ski kajakki on nopea, avomallinen kajakki kuntomelontaan.

Markkinoille on tullut myös hybridejä eli sekä kuntoiluun että retkeilyyn sopivia kajakkeja. Näissä malleissa on myös tavaraluukut jotta myös retkitavaroita saadaan pakattua mukaan.

Koskikajakit

Koskikajakkeja löytyy sekä retkeilyyn että koskissa puljailuun eli Freestyle-tyyppiseen melontaan.

Koskikajakit ovat lyhyitä ja ketterästi kääntyviä.

Kuljetus

Kajakkia voi kuljettaa helposti auton katolla tai peräkärryllä.

 

Kajakit
Kajakki
Kajakki
Kajakkia voi kuljettaa helposti auton katolla tai peräkärryllä
Kajakkia voi kuljettaa helposti auton katolla tai peräkärryllä
Back to Top